Въпреки че ЮНЕСКО и редица археолози се възпротивиха на намерението на Великобритания

...
Въпреки че ЮНЕСКО и редица археолози се възпротивиха на намерението на Великобритания
Коментари Харесай

Англия строи тунел под Стоунхендж въпреки ЮНЕСКО

Въпреки че ЮНЕСКО и редица археолози се възпротивиха на желанието на Англия да построи четирилентов пътен тунел под Стоунхендж, държавното управление на Острова утвърди плана на стойност 1.7 милиарда паунда (2.2 милиарда долара). Стоунхендж, най-известният мегалит от праисторическата ера, датира отпреди 5000 години. Посещаван от 1.6 милиона души годишно, той е измежду най-големите туристически атракции в Англия.

Целта на оборудването е да отстрани натоварването от близкия главен път, който от доста време пречи на посетителите на мистериозния праисторически кръг. „ Държавното министерство се съгласи, че този план ще донесе изгоди за Стоунхендж, защото на туристите няма да се постанова да слушат преминаващите коли, които да ги разсейват “, сподели министърът на превоза на Англия Грант Шарпс. Магистралата А303 минава поразително покрай емблематичния каменен кръг и от дълго време е известна със тапите си. 

Поддръжниците на спорния план за създаване на четирилентов тунел под тясната автомагистрала споделят, че той ще облекчи трафика и ще усъвършенства преживяването на посетителите. „ Те ще могат да изживеят Стоунхендж по този начин, както би трябвало да бъде изживян, без грозно ръмжене на придвижването на камиони в непосредствена непосредственост до него “, сподели Ана Ивис, кураторски шеф на „ Английско завещание “ - благотворителната организация, която се грижи за повече от 400 исторически паметника, измежду които и Стоунхендж. 

Противниците на проекта обаче се страхуват от загубата на антични артефакти, към момента скрити подземен . Срещу плана се оповестиха археолози, природозащитници, както и организацията за отбрана на международното културно завещание ЮНЕСКО, от която през 2019 година предизвестиха, че предстоящият градеж ще има  " неподходящи последствия ". Според техните мнения строежът на тунела може непоправимо да навреди на античен пейзаж, който едвам стартира да се разкрива и към момента е цялостен с изненади. Миналия юни откриването на 20 дълбоки шахти, ситуирани в голям кръг покрай мястото, принуди държавното управление да отсрочи решението си за още четири месеца, до момента в който находката бъде оценена.

Някои съперници на тунела са на мнение, че ЮНЕСКО, която вписа праисторическия мегалит в своя лист на международното културно завещание през 1986 година, не се ангажира задоволително интензивно с казуса. „ Ако ЮНЕСКО не предприеме дейности, опазването на всички монументи на международното културно завещание е изложено на риск “, пише в Туитър Бари Джойс, представител на тръста „ Derbyshire Historic Buildings “.

Тунелът ще заеме до 10 хектара от местността , отбелязва проф. Майкъл Паркър Пиърсън от Университетски лицей Лондон. Предвид, че са направени единствено частични разкопки, голяма част от изчислените на към половин милион открития ще бъдат изгубени поради работата на машините. „ Дълбоко отчаяние “ носи чувството, че това е единствено едно от предложенията на проекта за по-бързо асимилиране на терена, които в никакъв случай не биха били утвърдени от експертите, отбелязва професорът.

Първоначално шосеен път от 18-ти век сред Лондон и Ексетър, автомагистрала A303 се е трансформирала в една от главните артерии към югозапада на Англия. По нея има натоварен трафик на камиони и орди туристи, пътуващи към морските дестинации в Корнуол и Девън. През десетилетията бяха показани над 50 разнообразни оферти за решение на казуса с трафика. Идеята за тунел е препоръчана за първи път при започване на 90-те години и е била преразглеждана няколко пъти от този момент, само че е отхвърляна всякога заради високата цена.

Одобреният проект ще разшири автомагистралата до четири ленти, до момента в който се доближава до Стоунхендж, след което тя ще се потопи подземен в тунел с дължина над три километра, който ще минава на към 13 километра южно от каменния кръг. Самият тунел ще бъде прокопан на към 40 метра под повърхността. Реализацията на плана ще стартира следващата година, а той ще бъде дефинитивно приключен през 2028-а. Сегашният шосеен път ще бъде пренасочен и трансфорат в туристическа пътека.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР